Állati dolgok - A kennel köhögés

A Józsavet Kisállatorvosi rendelő segítségével, egy érdekes betegséggel ismerkedhetünk meg a mostani számban.

k__h__g___kutty.jpg

A fertőző tracheobronchitisz közismertebb neve kennel köhögés, onnan származik, hogy leggyakrabban a kutyapanziókban (angolul: boarding kennel), vagy kennelekben betegednek meg a kutyák. A betegség ott gyakori, ahol különböző életkorú és immunállapotú kutyák keverednek. Ilyenek pl. a kutyapanziók, a menhelyek és a kiállítások, de nem ritka az együtt sétáltatott kutyák körében sem.

A kennel köhögés a levegő útján köhögéssel és tüsszögéssel, valamint közvetlen "orr az orrhoz" érintkezéssel kutyáról kutyára terjedő betegség. A kennel köhögés a kutyák légzőszervrendszerének, azaz a légcső (trachea) és a hörgők (bronchusok) megbetegedését okozza. Bármely életkorú kutyát megbetegíthet, egyik jellemző tünete az érdes, száraz, görcsös köhögés, amely nagyon hasonlít az ember szamárköhögéséhez. Minden életkorban előfordulhat, azonban a legsúlyosabb lezajlású a 6 hetes-6 hónapos kölykökben és az egyéb, idült légúti megbetegedésekben szenvedő egyedekben.

A betegségnek számos fertőző oka lehet, a tünetek azonban megegyeznek: a kutya rendszerint láztalan, élénk, eszik, iszik, azonban erősen köhög. A másodlagos fertőzések hatására azonban be is lázasodhatnak, és/vagy az erőteljes torokirritáció miatt ennének ugyan, de nem tudnak nyelni. A köhögés lehet száraz, de akár nedves ("produktív") is, amikor a beteg fehér, habos váladékot köhög (szinte öklendezik) fel, amit sok gazdi hányásnak gondol. Izgalom vagy megerőltető testmozgás hatására a köhögés fokozódik, esetenként elesettség, orrfolyás és nehezített légzés is kialakulhat. Több vírus (főleg parainfluenza) is képes felső légúti megbetegedést - kennel köhögést – okozni. A másodlagos bakteriális fertőzést leggyakrabban a Bordetella bronchiseptica nevű baktérium okozza, de előfordulnak egyéb baktériumok is. Jó tudni, hogy a gyógyult kutyák még hónapokig üríthetik a kórokozó baktériumot, ezzel továbbra is fertőzhetik társaikat. A túlzsúfoltság, a stressz, a hideg, a túlzott légmozgás, az extrém hőmérséklet és légnedvesség, valamint a higiéniai hiányosságok is hajlamosító tényezők lehetnek.

Hogyan előzhetjük meg? A kutyák un. "kombinált oltása" a kennel köhögést kialakítani képes kórokozóknak csak egy része ellen véd (adenovirus, szopornyica vírus, bizonyos oltóanyagok esetén a parainfluenza vírus). Parainfluenza vírus és a Bordetella brochiseptica baktérium ellen vakcinázhatjuk a kutyákat. Ez történhet injekciós készítmény (Pneumodog, alapoltásakár 4-6 hetes korban, 2-3 hét múlva ismétlő, majd évente emlékeztető) vagy egy ún. intranasalis - orrba juttatható formában, ahol helyi immunitás alakul ki az orr nyálkahártyában (Nobivac KC, akár 3 hetes kortól, védettség 3-4 nap alatt kialakul Bordetella ellen, évente kell ismételni). A megbetegedés esélye az oltásokkal nagyban csökkenthető!

Köhögés esetén feltétlenül érdemes állatorvosnak megmutatni a kutyát, hogy kiderüljön, hogy milyen kezelés szükséges ahhoz, hogy a beteg a lehető leggyorsabban felépüljön, és ne alakuljon ki súlyos másodlagos fertőzés, amely aztán akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. (A köhögésnek számos más oka lehet, pl.: szívbetegségek, légcsőproblémák, tüdőférgesség, mandulagyulladás, idegentest okozta köhögés, stb., ami csak alapos fizikális, esetleg röntgen-, és ultrahang-vizsgálattal diagnosztizálható.)

Gyulladáscsökkentőkkel, köhögéscsillapítókkal vagy éppen hurutoldókkal, immunerősítő szerekkel, vitaminokkal, és szükség esetén antibiotikummal a betegség lefolyása gyorsítható, a tünetek (főképp a kínzó köhögés) enyhíthetőek. Lényeges a beteg állatok pihentetése, pépes eleség etetése, illetve a kutyatársakkal való találkozások korlátozása, hiszen ne feledjük, fertőző betegségről van szó!

Társállatok teljes körű állategészségügyi ellátása Józsán, a JózsaVet Kisállatorvosi Rendelőben. Dr. Gargya Sándor: +3670/3294305, Józsa, Március 15. utca 70. www.jozsavet.hu.