Könyvajánló

A tavalyi évhez hasonlóan, ebben az évben is rengeteg érdekes könyvbemutatónak lehettek fültanúi, akik részt vettek a Józsai Könyvtárban megrendezett diákkonferencián. Itt a gyerekek, kedvenc könyveiket mutathatták be a hallgatóságnak. A bemutatott könyvek természetesen ki is kölcsönözhetők, a Józsai Könyvtárból.

Péter Gyula: A futball világa
Bemutatta: Tóth Huba (Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola, Debrecen-Józsa, 7. o.)

T__th_Huba.jpg

Meg szeretném kérdezni, hogy ki szereti az egyik legnépszerűbb sportot, a focit?
A futball ugyanis az egyik legnépszerűbb sportág - egyben játék is -, melyet az egész világon ismernek és játszanak. Több ezren űzik ezt a mesterséget, és milliók néznek focimeccseket. A focihoz nem kell más, mint egy kis tér, két kapu, és két láb.

Olvasta-e valaki "A futball világa" című könyvet?
Szeretném bemutatni ezt a nagyszerű könyvet, melyet én a tavalyi születésnapomra kaptam és amint a kezembe került egy nyugalmas helyet keresvén belelapoztam. Annyira megtetszett, hogy néhány nap alatt elolvastam. A könyv elmeséli, minek köszönheti a futball hallatlan és töretlen sikereit. Bemutatja azt az utat, amely az ókortól egészen a mai modern futballig vezetett.

Következzen egy kis futballtörténelem:

Ki kezdte?
Nehéz arra kérdésre válaszolni, mikor és kik fociztak először, hiszen a világ minden szegletéből találhatunk erre utaló jeleket. A civilizációk történelmünk során mindig játszottak labdajátékokat.
A foci egy ősi formájában i. e. 2000-ben jelent meg Kínában. Akkoriban egyetlen kapuval játszották, melyet a játéktér közepére helyeztek. Az „Őslabdát” nyolc bőrdarabból varrták össze, és szőrrel, tollal tömték ki. A bőrgolyót kézzel nem, csak lábbal, háttal és vállal érinthették. A győztesek bort, ezüsttálat, gyümölcsöt kaptak, a vesztesek kapitányának korbácsolás járt. (Így mondhatjuk, hogy a foci is „Made in China”).
1314-ben Angliában, 1320-ban Franciaországban is betiltották a játékot, mert sokszor 500 fő is sportolt egyszerre, s kivédhetetlenek voltak a durvaságok. A futball kifejezés az angol láb (foot) és labda (ball) szavakból tevődik össze.

1862. az angol labdarúgás szabályzatának az időpontja.

1863. a világ első hivatalos futballszervezetének megalakulása.

1865. az első szabálykönyv megalkotása.

1872. nov. 30. az első nemzetközi focimeccs, Anglia és Skócia csapataival.

Természetesen eddig csak a férfiak voltak a főszereplők, de mi a "pálya" a hölgyeknél? Hölgyek a gyepen? - Kérdezhetnénk. Miért ne!- mondták a lányok, asszonyok S valóban: 1895 márciusa az első női labdarúgó mérkőzés időpontja. Az esemény szervezője: Nettie Honeyball, ki úgy gondolta, ha a fociban bizonyítanak, később a parlamentben is a férfiak mellé kerülhetnek. A lelkesedés nem tarthatott sokáig, ugyanis az Angol Labdarúgó Szövetség a női csapatokat 1921-ben letiltotta a pályákról. A tiltás egészen 1969-ig tartott.

A magyar fociról

Hazánkban is híre ment az angolok játékának. A "híres" labdát még nem látták és nem érintették. Stobbe Ferenc sportújságíró kérte meg egy barátja Angliában tanuló fiát, hogy hozzon egy igazi labdát a foci hazájából. A bőrgolyó 1896. decemberére meg is érkezett, és 1897. május 9-én sor került az első magyar futballmeccsre.

1901. A Magyar labdarúgó Szövetség megalakulásának az éve.

1902. március 12. (debreceni lévén) megalakult a DVSC elődje, az Egyetértés Futball Klub (Debreceni Lokomotív).

A történetből még mi hiányzik? Természetesen az évszázad mérkőzése, azaz az Angol – Magyar. Szerintem nem sok ember van a világon, aki ne ismerné a híres gulyásunk mellett Puskás Öcsi bácsi nevét. Az eseményről sokan sokféle képen írtak, de biztos vagyok benne, ha dalra fakadok, ezt mindenki ismerni fogja, énekelje hát, aki tudja!

"Hatot rúgtunk Angliának, olyan, mint egy álom,
A mi hazánk nevét zengik szerte a világon,
Szepesi Gyuri volt a magyar nép szeme,
A rádió mellett együtt éltünk vele.
Kocsis, Czibor, Bozsik Cucu nagy labdaművészek,
Ezt közelről nézték az angol hátvédek.
Hidegkúti, Puskás Öcsi gondoskodtak róla,
Hogy a labda hatszor jusson a hálóba.
Túl a Don - kanyaron, Isonzón, Mohácson,
Büszke most a magyar, zengik a világon:
Négy - kettő a félidőben, végén hat – három."

Ugorjunk egy nagyot, egészen egy újabb sikerig!

2009. - Debrecen - Loki - Magyar futball fellendülése. A Loki bejutott a Bajnokok Ligája elnevezésű legrangosabb európai kupába, ahol jól szerepeltek, bár nem szereztek pontot.

- A húsz éven aluliak válogatottja bronzérmet szerzett a Világbajnokságon.

2010. Afrika: a futball-világbajnokságnak első alkalommal adott otthont az afrikai földrész. A VB hivatalos labdája, az Adidas Jabulani, melyet itt tartok a kezemben. Mi különlegesség van e labdában, mit jelképezhet? Nyolc panelből építették össze, ugyanúgy, mint az ókori őslabdát. A Jabulani 11 színből áll, ami utal az egy csapatban lévő 11 játékos számára, Dél - Afrika 11 megyéjére és az ország 11 hivatalos nyelvére.

Tudják, tudjátok-e, hogy ki kapta hazánkban az Aranycipő Díjat?

Puskás Ferenc miért - és hogyan került a Real Madridhoz?

Ki lehetett az a nemrégiben elhunyt híres focistánk, aki egyedüli aranylabdásunk?

Mindezt megtudhatja az, aki elolvassa e könyvet, mely 2010-ben jelent meg a "Mi világunk" című sorozatban. Ezt a remekművet Péter Gyula írta. Az írónak titkosított önéletrajza lehet, mert nem lehet róla információt találni. Egyedül azt tudtam meg, hogy jelentek meg más könyvei is a Mi világunk sorozatban. E könyvet Szabó István Attila illusztrálta, a focival kapcsolatos képeket pedig a szerző és a kiadó archívumából gyűjtötték.

A labdarúgásnak hatalmas közösségépítő ereje van. Összekovácsolja az embereket. A kultúrákat, a földrészeket, mindegy, hogy fiatal vagy idős, egyszerre örül egy gólnak, vagy bosszankodik egy kihagyott helyzet miatt.

Ez a könyv - hasonlóan a focihoz - összehozza a generációkat. Szívesen mélyednek el benne az apák és fiaik együtt a nagypapával.

futball.jpg