Velünk élõ történelem - hagyományõrzés a Gönczyben

November második hete különleges eseményekkel várta a Gönczy Pál Általános Iskola diákjait: ekkor emlékeztek meg iskolájuk névadójáról. A Gönczy-napok immár hagyományos rendezvényein az idén is olyan programok szerveződtek, amelyek méltó módon állítottak emléket az oktatásszervező államtitkár, a kiváló néptanító és sok területen újító Gönczy Pálnak.

Az első program egy térképészeti kiállítás volt. A kiállítás aktualitását az adta, hogy a térképek között láthattunk Gönczy Pál által készített térképmásolatot is.

cikkhez_3.jpg

A megnyitó ünnepségen méltatták a névadók munkásságát, párhuzamba állítva az iskola jelenével.
A felső tagozatos osztályok háromfős csapatai vetélkedőn mérték össze a tudásukat. A sokféle, színes feladat megoldása közben jól szórakoztak, pihenésként a gyakorlókertben termett gyógyteákat kóstolgatták, s nem utolsó sorban a Gönczy Pálról kialakult képük is árnyaltabbá vált.
A programok sorában kiemelkedett "Az év madara, fája, bogara..." projektbemutató délutánja. Ökoiskolaként kiemelten fontos a természeti értékek védelme, így felvállalták, hogy minden tanévben alaposabban megismerkednek azokat az élőlényekkel, amelyeket szakemberek valamilyen szempontból a nagyközönség figyelmébe ajánlottak. Rendhagyó módon az osztályok bemutatója nyilvános volt. A gyerekek kutatómunkájuk során nemcsak a biológiai ismereteikről számoltak be, hanem a növények, állatok irodalmi vonatkozásairól, a néphagyományokban való megjelenéseikről is. Az alsó tagozatosok különféle tevékenységeken keresztül ismerkedtek a széncinegével, a hétpettyes katicával. Készítettek madárkalácsot, könyvjelzőt, festettek kavicsot, illusztráltak verset.
Nemcsak sok új - természettudományos- ismerettel lettek gazdagabbak, hanem igencsak más szempontból is megismerhették a kikericset, a kősüllőt, a tiszafát és a hétpettyes katicabogarat. Például: ki hallott már a Gönczy napok előtt katica-rap-et?
A záró program is érdekesnek ígérkezett. Az érdeklődő gyerekeket településtörténeti sétára hívták. Sétájuk során megismerték Józsa templomait.