Állati dolgok - A kedvencem is lehet allergiás? I. rész

A Józsavet Kisállatorovosi rendelő segítségével a házikedvenceink allergiás megbetegedésit vesszük át a következő két lapszámban. A mai első részben tisztázunk néhány alapfogalmat, ismeretet.

Nem az ember az egyetlen, akinek meg kell küzdenie az allergia gyötrelmeivel. A házi kedvencek is szenvedhetnek allergiától. Az allergia a szervezet túlzott reakciója bizonyos anyagokkal, úgynevezett allergénekkel szemben. A legtöbb allergén fehérje természetű anyag, ami lehet növényi vagy állati eredetű. Ha az állat szervezete több alkalommal kerül kapcsolatba egy bizonyos allergénnel, az immunrendszere fokozottan érzékennyé válhat (szenzibilizálódhat), és kialakulhat a jellegzetes allergiás reakció. Az allergiás állatok immunrendszere az adott allergénnel szemben túl erős választ ad , és így reakciója már nem a szervezet érdekeit szolgálja, hanem károssá válik.

log__.jpg

Az állatorvos gyakran találkozik a rendelőben olyan kutyákkal, melyek látszólag minden ok nélkül egész nap vakaródznak, rágják magukat, sokszor akár sebeket ejtve saját bőrükön . Ezen betegek száma főleg tavasztól őszig ugrik meg feltűnően, abban az időszakban, amikor az allergiás emberek szenvednek a légzőszervi tünetektől. Alapvetően ugyanarról a betegségről van szó, amely azonban az emberekkel ellentétben az allergiás kutyáknál nem légzőszervi tünetekben, hanem a bőr gyulladásában nyilvánul meg. Ennek oka, hogy kutyákban az allergiás folyamatokért alapvetően felelős sejttípus (hízósejt) nem a légutakban (mint az ember esetében) hanem a bőrben van jelen nagyobb számban.

A macskáknál és kutyáknál egy sor anyag kiválthat allergiás reakciót: így például bolhanyál, étel összetevők, műanyag, pollenek, penész és egyéb gombák, poratkák, stb. Az allergiás bőrgyulladás (atópiás dermatitis) a kutyák kb. 10%-át érinti. A betegség ritkábban ugyan, de macskáknál is előfordul.

Kutyák esetében a bőr viszketése az allergia leggyakoribb következménye. A vakaródzás, a bőr harapdálása korlátozódhat egy-egy testrészre, de esetenként az egész testfelületen jelentkezik. Az allergiás kutya sokat vakarózik, bőre kipirulttá válik, korpásodik, szőrzete fénytelenné, töredezetté válik, foltokban szőrhullás jelentkezik, a bőrön pörkök, hólyagok jelennek meg, következtében akár gombás vagy gennyes bőrgyulladás is kialakulhat.

kiskutyata.jpg

A légutak is nagyon ritkán ugyan, de érintettek lehetnek, ebben az esetben köhögés, tüsszögés, szuszogás és esetenként vízszerű orrfolyás, könnyezés utal az allergiára. A harmadik megjelenési forma a gyomor-bélrendszert érinti, ebben az esetben hányás, hasmenés jelentkezik az allergén hatására.

A kifejlett bolhák a mászkálásukkal és vérszívásukkal nyugtalanítják a gazdaállatot, a vérszívás után kis gyulladásos duzzanat alakul ki a bőrön. A legjelentősebb kártételük a bolhaekcéma. Vérszíváskor ugyanis a bolhanyállal fehérje jellegű anyagok jutnak a gazdába, amelyek a bőr alkotóelemeihez kapcsolódva allergizálják a szervezetet. A már allergizálódott állatokban újabb bolhacsípés következtében rövid idő alatt kialakulhatnak a jellegzetes tünetek. Enyhe esetekben a kutya néha vakaródzik. A jellegzetes bolhaekcéma esetén a háti és ágyéki részen, valamint a faroktőnél nagy területre kiterjedő nedvező bőrgyulladás és szőrhullás látható, ami szűnni nem akaró vakaródzással jár. Az állatok testüket harapdálják, dörzsölik.

További információ a témában a következő lapszámunkban illetve az alábbi elérhetőségeken:

logo.jpg