Akikre büszkék lehetünk - Krasznai Róbert szeniorúszó

Úszó körökben ismerősen cseng Krasznai Róbert neve. Mint oly sokan Debrecenben ő is idősebb Rentka László kezei alatt kezdte úszó pályafutását 1947-ben. Szeniorúszásban Európa Bajnok és többszörös Világbajnoki bronzérmes. 2002 óta él Józsán.

Krasznai_R__bert.JPG

Gyermek majd serdülő korosztályos bajnoki győzelmei után 1956-ban országos ifjúsági bajnok lett 200m mellúszásban. És innentől csak gyűltek a szebbnél szebb eredmények.
1957-1959 között válogatott kerettag volt, 1960-ig többszörös Országos vidékbajnok.
1962-1964 között,"Magyar Hadsereg Bajnok" 400m gyorsúszásban és folyamúszásban.
1966-ban a Testnevelési Főiskolán Sportedzői szakképesítést szerzett vízilabda sportágban. "Játékos-edző" a Debrecen vízilabda csapatánál (OB II. osztály) valamint vízilabda és úszásoktató volt1985-ig. Rentka László testnevelő tanár mesteredző, /Toldi Miklós és Hajós Alfréd díjas/ szakmai irányítása mellett több száz általános és középiskolai tanuló úszásoktatását végezte /1959–1963/.
1980-ban hosszú szünet után tért vissza a versenyzéshez. A szeniorversenyzésről és ezen belül saját eredményeiről így vélekedik:
"Amit a szeniorúszásban elértem az véleményem szerint példa értékű a fiatalok és a saját korosztályom számára egyaránt. A szeniorúszás lehetőség az egyre nagyobb versenyrendszerben való részvételre, kapcsolatot tartani a régi sportbarátokkal és lehetőség új barátok megismerésére. Ez egy életforma: egy-egy versenyre való felkészülés rendszeres edzést kíván, fejleszti az akaraterőt, a tűrőképességet a győzni akarást. Ez a sportszerű életforma tartást ad és sikerélményt biztosít. A szeniorúszás lehetőséget adott számomra, hogy a világ számos helyén versenyezzek. 1989-től minden világversenyen részt vettem, s a versenyek hangulata felejthetetlen számomra. Nincs felső korhatár, láttam már 100 éves férfit is versenyezni."

Hajdú - Bihar megye és Debrecen Város közös Úszószövetségének elnöke volt 1996 és 2001 között. Irányítása alatt bevezették a számítógépes versenyrendezési programot.

Mikor azt kérdeztük, miért is úszik egy életen át, 91 éves többszörös világbajnok barátja szavait idézte válaszul: "Azért úszom, mert úszni egészséges, de azért vagyok egészséges, mert úszom" /Dr. Bánky Horváth Béla/

Krasznai Róbert eredményei ékesen bizonyítják, hogy az úszás egy egész életen át eredményesen gyakorolható sportág.

Legfontosabb eredményei:

1980-2011 között 66-szoros magyar bajnoki cím és 12 országos csúcs

1999-ben és 2000-ben elnyerte a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által kiadott "Az év legjobb szenior sportolója" címet.

1989 és 2001 között 11db VB. és EB. bronz érem, 1 db EB. ezüst érem, 1 db EB arany érem (Finnország Turku EB., Anglia Caventy EB., USA Indianapolis VB., Németo. Sindelfingen EB., Canada Montreal VB, Itália Riccione EB, Anglia Sheffield VB, Csehorsz. Prága EB., USA. Portland Világjátékok : két egyéni és két váltó bronzérem! , Ausztria Insbruck EB, Németo. München VB, Spanyolo. Pallma de Mallorca EB egy arany (I.), ill. egy ezüst (II). hely!) Mindemellett rendszeresen részt vett meghívásos nemzetközi szenior versenyeken is: Kassa, Brno, Telfs.

2011: Krasznai Róbert az elmúlt két évben öt szenior országos csúcsot és négy rövidpályás csúcsot úszott korosztályában. 2010 januárjában 70. születésnapja alkalmából jelenleg is megtekinthető életmű kiállítás látható díjaiból, kitüntetéseiből a Debreceni Sportuszoda előterében. Jelenleg is országos bajnokságra, országos csúcsjavításra, a 2012. évi szenior világbajnokságra készül.

Gratulálunk az eddig elért eredményekhez és további sok sikert kívánunk!