Egészséges környezet - egészséges ember

E címmel ihletett ökológiai programsorozat volt a Gönczy Pál Általános Iskolában. Az iskola tanulói egész tanéven át tartó egészségnevelési projektjük keretében március - április hónapban a környezet egészségével foglalkoztak. A program kiemelkedő rendezvénye volt a FÖLD HETE.

A program részeként volt természetismereti vetélkedő a kisebbeknek, komplex természettudományi vetélkedő a nagyobbaknak. Rendhagyó tanítási órák keretében vizsgáltuk a Tócó-patak vízminőségét, látogatást tettünk a Vízmű II. számú Víztermelő Telepén. Két évfolyam gazdagodott a "Tükörben a világ" elnevezésű interaktív kiállításon való részvétellel. Éppen ezen a héten volt a Nárcisz Futófesztivál is, ahol közel hatvan gönczys diák-tanár futott a beteg emberek méltóságáért.

A programsorozat része volt a Megyei Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézettel közös pályázat: "Tudatos fogyasztással a fenntartható életért" projektnyitó rendezvénye a 6-7-8. osztályos tanulóknak.
Eredményes összefogásról tanúskodott a szelektív hulladékgyűjtés eredménye. Közel 100 mázsa papír- és fémhulladékot gyűjtöttek a gyerekek a szülők támogatásával.

Eg__szs__ges.jpg

A hónap záró rendezvénye volt az "Élő bolygó" ökológiai vetélkedő a Rózsavölgyi Gyermekkertben. A Gönczy Pál Általános Iskola második alkalommal rendezett a Föld napjához kapcsolódóan városi ökológiai vetélkedőt Élő bolygó címmel Debrecen általános iskolásainak részvételével. A tavaly novemberben meghirdetett versenyre 11 iskola 16 csapata nevezett. A megmérettetésre készülő csapatok a vetélkedő honlapján találhatták meg heteken keresztül a felkészüléshez szükséges anyagokat. Előzetes feladatként "ökoportyán" ismerkedhettek meg kicsit más - ökoszemmel - Debrecen nevezetes helyeivel, fáival. Április 20-án iskolánk Regionális Ökológiai Oktató Központjában 17 állomáson mérték össze tudásukat és ügyességüket a tanulók. A lelkes versenyzőket neves zsűri faggatta:
Dr. Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatója, Nagy Sándor Tibor, a Nagyerdei Kultúrpark igazgatója, Jurácsik Zoltán az AKSD Kft. szolgáltatási igazgatója.

A vetélkedőt idén is a tavalyi nyertes - iskolánk testvériskolája - az érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola csapata nyerte.

Somogyiné Víg Éva
munkaközösség vezető