Szemétdomb a józsai erdõkben

Ez a cikk úgy tűnhet, hogy megint egy unalmas környezetvédő hablatyolása és egyébként is egy lerágott csont már ez a téma. De többről van szó, mert itt élünk és még az unokáim is élvezni szeretnék a természet adta szépséget.

Az erdő a szárazföld legösszetettebb természeti (ökológiai) rendszere, amelynek léte a környezetre gyakorolt hatásaiból eredően az egészséges emberi élet egyik alapvető feltétele. Az erdő a termőtalaj, a légkör és a klíma védelmében, a vizek mennyiségének és minőségének szabályozásában betöltött meghatározó szerepe mellett

  • meghatározza a táj jellegét, szebbé teszi a környezetet,
  • testi, lelki felüdülést ad,
  • őrzi az élővilág fajgazdagságát,
  • megújítható természeti erőforrásként a környezeti állapot folyamatos javítása mellett nyersanyagot, energiahordozót és élelmet termel.

Erdeink jelenlegi területe, állapota több évszázados emberi tevékenység során alakult ki. Területi széttagoltságuk és a rájuk ható környezeti ártalmak miatt az erdei életközösségek nélkülözhetetlen fennmaradására, védőhatására és termékeire (hozamaira) csak akkor számíthatunk, ha szakszerűen kezeljük és megóvjuk a károsító hatásoktól, a túlzott használattól és igénybevételtől, biztosítjuk növény- és állatvilágának sokféleségét és megfelelő összhangját, az erdei életközösség dinamikus és természetes egységét.

Az erdő fenntartása és védelme az egész társadalom érdeke, jóléti szolgáltatásai minden embert megilletnek, ezért az erdővel csak a közérdekkel összhangban szabályozott módon lehet gazdálkodni. Ezért kérek mindenkit, hogy figyeljünk a környezetünkre.

 Szem__tdomb_1.jpg

A kép sajnos nem illusztráció!

Évről évre visszatérő probléma, hogy sok az illegális szemétlerakó. Az alsójózsai erdőben panaszolták a lakók, hogy egyesek évek óta "elhagyják" szemetüket. Ha elhordják az egyik helyről, kicsit arrébb nemsokára ismét elkezd nőni a kupac. Valakik rendületlenül építik szemétdombjukat, csakhogy nem a saját portájukon.

Hulladékgazdálkodási törvények szerint büntethetik is az elhagyott hulladékok lerakóit. A környezetvédelmi hatóság az elhagyott hulladék elszállíttatására kötelezheti a hulladék tulajdonosát. Ha nem érték tetten az elkövetőt, akkor az önkormányzat elszállítatja a közterületről a szemetet, de ha kitudódik, hogy kié a szemét, még bírságra is számíthat a hatóságoktól, amelynek összegét a környezetvédelmi hatóság szabja ki egyéni elbírálás alapján. Mint megtudtuk, a városban egyébként nincs gond a szeméttel. Nálunk Józsán is van lehetőség a szelektív gyűjtésre, ugyanis az AKSD sárga színű kicsi zsákot biztosít a műanyag flakonoknak, papír és fém hulladékoknak.

Szem__tdomb_2.jpg

Elektromos és elektronikai hulladék számos különféle termékből keletkezhet. Ilyenek a kisebb-nagyobb háztartási berendezések, az informatikai és a távközlési eszközök, a világítóberendezések, valamint számos fogyasztási cikk, mint például a rádió, a televízió, a videokamera vagy a hifitorony. Ezek az eszközök több különböző anyagból készülnek, amelyek némelyike veszélyt jelent környezetünkre. A fogyasztók többé nem dobhatják egyszerűen a szemétbe és főleg nem az erdőbe a megunt elektromos és elektronikus berendezéseiket. Az elektromos és az elektronikai hulladékok elkülönített gyűjtésével és begyűjtőhelyre szállításával a fogyasztók nagymértékben hozzájárulnak környezetünk megóvásához. Az A.K.S.D. Kft az általa üzemeltetett Lakossági Hulladékudvarban (4031 Debrecen, István út 138.) egész évben folyamatosan végzi az elektromos és elektronikai hulladékoknak a lakosságtól, illetve a cégektől, közületektől történő begyűjtését, leadható elektromos és elektronikai hulladékok fajtáinak listája is megtekinthető a www.aksd.hu honlapon.

Szilágyi Szilvia