Megszépülnek a józsai református templomok

Megújulnak a Debrecen-Józsán a református templomok és a közösségi ház (a református gyülekezeti ház Felsőjózsán). A munkálatokra a gyülekezet pályázaton nyert 51.360.060 forintot. Az alsójózsai templom már elkészült és a tervek szerint augusztusra a felsőjózsai templom és a gyülekezetei ház felújítása is befejeződik.

A több mint 100 éves templomokat utoljára két évtizede újították fel részlegesen, azóta szükségessé vált a nyílászárók cseréje és a külső belső homlokzat felújítása is - sorolja a teendőket a józsai gyülekezet lelkipásztora, Gacsályi Zsolt. A templomokban kialakították a fűtést és lecserélték a toronysüveg fedését valamint mindhárom épületet akadálymentesítik.
A felújítás során nemcsak a gyülekezeti tagok segítenek építkezni - mondta Gacsályi Zsolt, majd hozzátette: szerinte a józsaiak fontosnak tartják, hogy épül és szépül a környezetük.
A felújított közösségi házban a tervek szerint biblikus imaórákat, ifjúsági alkalmakat, táncházat és kismamaköröket tartanának. Az "itt élő embereknek teret szeretnének adni, hogy a közösségi életüket megéljék" - fogalmaz Gacsályi Zsolt.
A Debrecen-Józsai Református Egyházközség a Nemzeti Diverzifikációs Program keretében a vidéki települések megújítására és fejlesztésére igénybe vehető támogatásról szóló 145/2009(XI.6.) FVM rendelet alapján nyert támogatást. A gyülekezet 2010 januárjában nyújtotta be a pályázatot a "Debrecen-Józsai református templomok külső-belső felújítására és komfortosítása és a közösségi ház külső felújítására" címmel. A munka az európai Mezőgazdasági Garancia Alap és a Magyar Köztársaság támogatásával készül el.

Dobos Zita

als__templom.jpg

További képek az elkészült alsójózsai templomról a Galériában vagy katt ide.

felsotemplom.jpg

További képek a felsőjózsai templom munkálatairól a Galériában vagy katt ide.