Németül a Gönczy-ben

2011. március 10-én került megrendezésre a Gönczy Pál Általános Iskolában az Országos Általános Iskolai Tanulmányi Verseny Német nyelvi megyei fordulója. Az iskolai fordulók után a legeredményesebb 7. és 8. osztályos tanulók mérték össze tudásukat a német nyelv ismeretéből a tanév legrangosabb versenyén.

cikkhez3.jpg

A gyerekek Hajdú-Bihar megye 16 általános iskolájából, 9 településről érkeztek. Agárdiné Burger Angéla igazgatónő köszöntötte a népes számban megjelent vendégeket, versenyzőket, felkészítő tanáraikat és a kísérő szülőket. A megnyitó után kezdetét vette a két fordulóból álló egyéni verseny. Az első részben a gyerekek rendelkezésére egy óra állt, ekkor nyelvtani, nyelvhelyességi, szövegértési és szókincsbeli tudásukat kellett kamatoztatniuk. Enyhítendő a szellemi megterhelést, a szünetben uzsonnával kedveskedett az iskola vendégeinek.

cikkhez2.jpg

A verseny 2. részében szövegalkotási képességüket kellett a gyerekeknek megmutatni – levelet kellett írniuk megadott témában, 60 percnyi időtartam alatt.

Mindegyik résztvevő autentikus, német nyelvvel kapcsolatos ajándékban részesült. Itt is, mint minden versenyen és megmérettetésen egyetlen első helyezett van, mégis minden gyermek győzedelmes érzésekkel távozhatott, hiszen résztvevők voltak, német nyelven gondolkodtak, és mint tudjuk „A nyelvkincs egyúttal gondolatkincs. Akinek több szava van, több ismerete van. Akinek több szava van egy dologra, több gondolata is van róla.” (Babits)

cikkhez1.jpg