"Kedvencem legyen a kedvenced!" - 4. rész

Könyvajánló sorozatunkban ezen a héten Anton Fruzsina, a Gönczy Pál Általános Iskola tanulójának ajánlását olvashatjuk. Kedvence: A gyűrűk ura.

J. R. R. Tolkien: A gyűrűk ura

Anton Fruzsina vagyok a Gönczy Pál Általános Iskola 6.a osztályos tanulója. A gyűrűk urát karácsonyra kaptam DVD formájában. Azon az estén meg is néztem mind a három részt. De kíváncsi voltam arra is, hogy honnan kapták az ötletet a rendezők. Ezért kikölcsönöztem a könyvet. Nagyon érdekes volt a könyv is.

Anton_450.jpg

Az íróról: J. R. R. Tolkien 1892-ben született és 1973-ban halt meg Angliában. Egy angol egyetemen volt nyelvész professzor. A gyerekeinek kezdett először meséket írni. A kis történetekből később könyvek lettek (pl: A wootoni kovácsmester, Kürtő Úr, Hobbit című regény. Amely Zsákos Bilbó és Gandalf a jó mágus kalandjairól számolt be. Ebben a könyvben is megjelenik a különös gyűrű. Ez a könyv fontos szerepet tölt be. A gyűrűk ura trilógiában.

A műről: az első kötet elején kiderül, hogy a gyűrűnek gonosz ereje van. "Egy gyűrű mind fölött, egy gyűrű kegyetlen, egy gyűrű a sötétbe zár, mert bilincs az egyetlen".

A gyűrűk ura arról szól, hogy hogyan próbálják eljuttatni a gyűrűt a Végzet Hegyének tüzébe ahol meg lehet semmisíteni a gonoszt. A feladatot Zsákos Frodó vállalja magára. Ő lesz a gyűrűhordozó, és őt mindenhova elkíséri a leghűségesebb barátja Csavardi Samu. A gyűrű szövetségének a tagjai: Pippin, Trufa, szürke Gandalf, Gimli a törpe, Legolas a tünde és a két ember Boromir és Aragorn. Miközben Frodóék a Végzet Hegyéhez tartanak az emberek és szövetségeseik harcolnak a gonosz Sauron úr serege ellen.

A regényben sok olyan szereplő van amelyeket Tolkien talált ki pl a hobbitok a vidám szeleburdi és pipafűre gondoló népség. A nemes lelkű örökéletű tündék. Az entek a járni tudó hatalmas fák. Vagy a gonosz orkok.

gyurukura.jpg

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik kalandra vágynak.