"Kedvencem legyen a kedvenced!" - 2. rész

Új 16 részes könyvajánló sorozatunkban ezen a héten Gergely Judit, a Gönczy Pál Általános Iskola tanulójának ajánlását olvashatjuk.

Az író: Michael Ende, aki a Végtelen Történet-tel, e felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló, költői-filozofikus mesével tette ismerté magát a magyar olvasóközönség előtt, egészen máshangot üt meg a groteksz és humoros Sátánármányosparázsvarázspokolikörpuncspancslódítóbódítóká-ban.

Azért választottam ezt a könyvet, mert megtetszett a hosszú címe, és Michael Ende Végtelen Történetét látva, gondoltam ez se lehet rossz.

gergelyjudit.jpg

A kedvenc karakterem /ha lehet így fogalmazni/ Maurizió di Mauró, akiről kiderül a történet kapcsán, hogy még sem az a mesterdalnok lovagi leszármazott, akinek vallja magát, hanem egy közönséges cica, aki egy szokványos pincében élte le kiscica korát, és nem Nápolyban. A történet utolsó fejezeteiben már nem bír tovább füllenteni, és bevallja kolegájának Krakél Karesznak, hogy nem híres énekes, aki minden szívet meglágyít "gyönyörű énekével", és hogy valójában Móricnak hívják. A bot csinálta kis hős oldalán Karesszal, aki egy igencsak furcsa holló, és ki tudja hány feleséget harácsolt össze, megmenti a világot dr. Lidérci Belzebub mágiaügyi titkos tanácsos és Tyranja Vampiria által összekotyvasztott Sátánármányosparázsvarázspokolikörpuncspancslódítóbódítóka ármánykodása elől Szent Szilveszter segítségével, aki egy szilveszteri harangszót ad nekik csodatétel helyett.

A könyv tartalma:

Ez a könyv egyetlen éjszaka, történetesen a szilveszter éjjel történéseit meséli el. A történet dr. Lidérci Belzebub mágiaügyi titkos tanácsos laborjában játszódik, ahol 5 óra tájt megjelenik Átkos Ákos, aki az alvilágból jött végrehajtó, jelentve, hogy a titkos tanácsos elmulasztotta teljesíteni a Sátánnal kötött szerződésben írtakat, és ha az óév vége előtt nem sikerül teljesíteni az elmaradottakat, csődeljárást kezdeményez. Majd ahogy jött, úgy tűnik el. Lidércin a lidércnyomást az is fokozza, hogy nénikéje Vampiria hollója bejelentése után betoppan, jobban mondva beesett a kéményen keresztül. Beszélgetnek. Vampiria, mivel nála is járt Átkos Ákos, és tud a Sátánármányosparázsvarázspokolikörpuncspancslódítóbódítókáról, furmányos trevet eszel ki: megszerzi Lidérci receptfelét, összerakja a sajátjával és megfőzi a puncspancsot. De Lidérci kiszúrja Vampiria ármánykodását, ezért kifaggatja a pénzboszorkát. A beszélgetés folyamán kiderül, hogy a boszorka és a varázsló egy csónakban evez, így Lidérci és Vampiria összeilleszti az uncspuncs majd 5 méteres papirosát, és megkezdődik a főzés. Még a puncsostál összerakása előtt Lidérci meghagyja Mauriziónak, akit az Állatok Nagytanácsa küldött Lidércihez, hogy kémkedjen utána, hogy őrizze Kareszt, akit pedig Vampiriához rendeltek, mint beépített tégla a macskakamrában. A botcsinálta kis hősök viszontagságos utat jár be, míg minden jóra nem fordul.

s__t__n__rm__nyos.jpg