Tanulmányúton a Gönczy Pál Általános Iskola nevelőtestülete

A Gönczy Pál Általános Iskola nevelőtestülete októberben tanulmányúton járt Ausztriában és Pannonhalmán.

A tanulmányút része annak a szervezet- és humánerőforrás fejlesztő programnak, mely a TÁMOP 3.4.4. (Társadalmi Megújulás Operatív Program) - Országos Tehetségsegítő Hálózat kialakítása - Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program keretében az Európai Unió támogatásával valósul meg az iskolában.
Cél, hogy a tehetséggondozással közvetlenül foglalkozó, abban szakmai ismeretekkel rendelkező pedagógusok megismerjék más sikeresen működő tehetségpontok munkáját, annak jó gyakorlatát alkalmazni tudják saját intézményükben.
A tanulmányút során ismerkedtek az osztrák környezetvédelmi neveléssel, hagyományőrző manufaktúrával.
Testvériskolai kapcsolatot kezdeményeztek az ausztriai ÖKO-Volksschule Wienerwald iskolával, mely példaértékű az osztrák ökoiskolák sorában, s erősíti a gönczys diákok német nyelvtudását.
Pannonhalma a Világörökség része, ezért fokozott figyelmet fordítanak a tehetséggondozás mellett a környezetvédelemre is. A nevelőtestület az egyházi-történelmi emlékhelyek mellett megtekintette az arborétumot és a gyógynövénykertet.
Előadást hallgattak, majd megtekintették a biomassza erőművet, melyben biohulladékot égetnek el, és az így nyert melegvízzel fűtik az Apátság épületeit. Azt tapasztalhatták, hogy a gazdálkodás és a környezetvédelem összhangját Pannonhalmán sikerült megteremteni.

Idézet

Az igazi természetvédő az, aki tudja, hogy a világot nem szüleinktől örököltük, hanem gyermekeinktől kölcsönözzük.

John James Audubon

Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó.

Wass Albert

Tanulm__ny__t.jpg