Könyvajánló

Ezen a héten is két könyvet ajánlunk az olvasók figyelmébe. Az első könyv részletesen áttekinti az egy-két éves korig esetlegesen vagy bizonyosan felmerülő problémákat, és ezekre lépésről-lépésre kidolgozza a megoldási stratégiákat, elsősorban kisgyermekes szülőknek ajánljuk. A második könyv a gyermekeknek szól. Megismerkedhetnek a gyerekek különböző foglalkozásokkal, munkafolyamatokkal Tesz-Vesz Város lakóinak segítségével.

Tracy Hogg-Melinda Blau: A suttogó mindent megold

A "suttogó" sorozat első két kötetének (A suttogó titkai I. és II.) megjelenése után Tracy Hogg hihetetlenül népszerű lett szerte a világon, és rengetegen fordultak hozzá tanácsért. Összegyűjtötte a leggyakoribb gondokat, és ebben a könyvében még részletesebb magyarázattal kísérve, még több példával, még gyakorlatiasabb megközelítéssel, újabb ötletekkel oldja meg őket. Az olvasók kérésének megfelelően több benne a táblázatokban összefoglalt tudnivaló, az életkori bontás, a mintaétrend, a mintanapirend stb. Elsősorban a problémák nagy hármasára, az alvásra, az evésre és a viselkedésre összpontosít az előző két kötetben kifejtett elvek és filozófia alapján, esetenként továbbfejlesztve vagy felülvizsgálva őket - de foglalkozik az érzelmi neveléssel, a szobatisztaságra szoktatással, a hisztivel és a különböző félelmekkel is. Most bepillanthatunk Tracy fejébe, hogy lássuk, ő hogyan elemzi a problémákat, milyen kérdéseket tesz föl, hogyan állítja össze a megoldás tervét, és arra is megtanítja az olvasót, miként igazíthatja a módszereket a saját gyermekéhez, továbbá mit tegyen, ha úgy érzi: "az én gyerekemnél ez nem válik be". Akik már járatosak valamennyire a "suttogásban", de maradt problémájuk, most elvégezhetik a mesterkurzust; akik még nem ismerik Tracy gyermeknevelési filozófiáját, azok előtt most egy egészen új világ tárul föl.

suttog__.jpg

Richard Scarry: Sürgés-forgás Tesz-vesz Városban

Tesz-Vesz városban mindenki teszi a dolgát. Az orvos beteget gyógyít, az utcaseprő az úttestet takarítja, a biciklis futár árut visz, az autókereskedő vevőt keres a szalon legújabb típusú gépkocsijára. Van, aki zöldséget termeszt, mezőgazdasági gépeket árul, akad, aki házat épít, levelet kézbesít, tüzet olt vagy hosszú utazásra indul. A nagy sürgés-forgást nyomon követve megismerkedhetnek a gyerekek a különböző foglalkozásokkal, munkafolyamatokkal és a fontosabb szerszámokkal, megtudhatják pl. mi lesz az elvetett magból, vagy hányféleképpen hasznosítható a kivágott fa. A kedves, humoros rajzokkal szemléltetett képeskönyv - az 5-7 éves gyerekek környezetre vonatkozó ismereteit bővíti játékos formában.

tesz_vesz.jpg